HIPNOZA I MODEL UMA PREMA GERALDU F. KEINU

Kako radi ljudski um?

 Da biste razumjeli kako hipnoza djeluje, vrlo je važno shvatiti kako vaš um radi. Na slici je prikaz vašeg psihičkog svijeta koji se sastoji od svjesnog uma, podsvjesnog uma i nesvjesnog uma koji obavljaju različite funkcije i imaju teškoće u međusobnoj komunikaciji.

 NESVJESNI UM je dio nas koji čini dvije stvari. Prvo, kontrolira snagu ili slabost imunološkog sistema i drugo, kontrolira automatske tjelesne funkcije kao što su otkucaji srca, treptanje očiju i slično.

 U SVJESNOM UMU je sve što svjesno mislimo i u njemu provodimo najviše vremena. On je vrlo logičan i analitičan, a često nije u pravu. Ima četiri funkcije:

1) Analitički dio promatra probleme, analizira ih i smišlja način za njihovo rješavanje.

2) Racionalni dio nam  daje razlog zašto se ponašamo na određeni način odnosno, daje logično objašnjenje za stvari koje se događaju.

3) U svjesnom umu je snaga volje , a to znači da kada svjesni um nešto  odluči, on ima volju da nešto i učini po tom pitanju, ali  to je kratkotrajno. Zbog toga, nakon što odlučite nešto, nakon 2-3 dana izgubite volju i to je normalno zbog kratkotrajne memorije. Onog trenutka kada oslabi snaga volje stare navike se vraćaju.

4) Kratkotrajna memorija je memorija koju svakodnevno trebamo. Kako dolazimo do posla? Kako se zove moj supružnik? i sl. To je memorija koja nam je potrebna za preživljavanje prosječnog dana.

 PODSVJESNI UM je razina ispod svjesnosti gdje živimo stvarni vi, ja i svi drugi. Nevjerojatno je moćan i funkcionira kao računalo, a to znači prema programima koji su u njemu, isto kao i elektronski uređaj. Kada se rodimo, naši kompjutori su u osnovi neprogramirani, u njima postoji malo programa. Utjecajem odgoja, obrazovanja i okoline se stvaraju novi programi i dodaju u podsvijest. Glavni zadatak podsvijest je realizirati svoje programe, a to znači da će učiniti sve kako bismo postali onakva osoba kakvom podsvijest smatra da trebamo biti kada zbroji sve programe koje ima u sebi. Vi djelujete prema informacijama koje su u vašoj podsvijesti. Podsvijest  nije niti dobra niti zla, ona ispunjava ono što se nalazi u njenom programu bilo da je to ušlo svjesno ili nesvjesno, prema programu koji je jače prisutan. Podsvijest je efikasna kao najefikasnije računalo, ali i radi kao automat ono što mu se naredi (utisne u nju) i kako se djeluje na njega. Zato treba voditi veliku brigu o tome kakve misli i programe unosimo u svoju podsvijest bilo svjesno, bilo nesvjesno.

 U podsvjesnom umu se nalaze:

1) Trajna memorija – to je sva memorija od dana našeg rođenja. Sve ono što nam se ikad dogodilo, što smo čuli, vidjeli, pomirisali ili okusili trajno se nalazi u našem podsvjesnom umu. Nikada ne zaboravljamo ništa na podsvjesnom nego samo na svjesnom nivou.

2) Navike

3) Emocije – Svaki put kada trebamo emociju  sa situacijom se suočavamo iz našeg iracionalnog, nalik na dječji, ali visoko inteligentnog podsvjesnog uma.

4) Sljedeći i vjerojatno njegov najvažniji dio je  naš obrambeni um – zaštita. Mora nas štititi od opasnosti bile one istinite ili ne. Podsvijest ne razlikuje točne i netočne informacije- za nju su svi podaci nepobitna činjenica. Zato nas mora štititi od onoga što ona smatra opasnošću. Podsvjesni um nekada štiti, na način koji se nama ne sviđa na svjesnoj razini, ali je zaštita njegov primarni zadatak.

5) Zadnji dio podsvjesnog uma je lijeni dio. Iako je podsvjesni um jako moćan, on je i najljeniji dio nas. Podsvjesni um NE voli promjene. Glavna karakteristika podsvijesti je da sve želi da bude u stanju nepromjenjivosti i učinit će sve da ostane kako je bilo. I kada se i promijenimo ona i tada šalje informaciju ,,Nisi se promijenio, to ti se samo čini”, jer to je njezina samoodrživost. I zbog toga iza hipnoze neke osobe znaju reći da im se ništa nije dogodilo. Podsvijest lukavstvom želi natjerati osobu da prestane s promjenama uvjeravajući je da se nikakva promjena nije dogodila i da se ne treba dalje truditi djelovati u pravcu promjene. U tim situacijama takvu vrstu misli treba jednostavno pustiti da prođu, ne obazirati se na njih i nastaviti s djelovanjem odnosno promjenama u željenom pravcu.

Kada ideja, misao ili koncept ima dopuštenje da uđe u podsvjesni um, to se mora i dogoditi. Tako mijenjate programe i podsvjesni um mora odgovoriti novom programu. No, to nije tako lako.

Postoji još jedan dio svjesnog uma  koji nije spomenut, a zove se kritički faktor. To je dio svjesnog uma čiji je zadatak zaustaviti  sugestiju pozitivne promjene koju dajemo sebi ili je primamo iz vanjskog izvoru.

Zato, imamo samo još jedno drugo mjesto gdje takva ideja može proći a to je snaga volje. To je u svijesti, a svi znamo koliko dugo moć volje traje. Na koliko dijeta smo bili i koliko puta smo pokušali prestati pušiti.


Zbog čega ne mijenjamo ili teško mijenjamo uvjerenja? 

Zbog toga jer nam podsvijest ne daje.  Podsvijest je kompjuter u koji mi cijelo vrijeme upijamo informacije i po njima se ponašamo. Mi imamo veći kapacitet svjesnog uma, ali se trošimo s analizama, a ne sa stvarnošću. Hipnoza je u pravilu sužavanje pažnje. Naša pažnja stalno skače, a hipnoza nam sužuje svijest.


Kako sugestiju poslati u podsvjesni um?

 Kao što smo rekli, za to koristimo hipnozu koja premošćuje kritički faktor (sposobnost kritičkog prosuđivanja) koji blokira dio našeg svjesnog uma. Onog trenutka kada je naš kritički faktor svjesnog uma zaobiđen i čvrsto uspostavljeno selektivno mišljenje osoba je u stanju  hipnoze.

 Kada smo u stanju hipnoze naša tijela, ako koristimo relaksirajući tip hipnoze (induciranje hipnotičkog transa), su veoma relaksirana. Što dublje tonemo u hipnozu, naš svjesni um postaje budniji i spremniji. Na dubljim nivoima hipnoze vaš svjesni um je 200% do 300% budniji nego u ovom trenutku. Svih naša čula kao što su sluh, miris, okus i vid su stotinama puta izraženija nego što su sada. To se događa zbog fokusiranja pažnje.

Zato kada ste u hipnozi, vi ne spavate, već ste u stanju budnosti i to možda budniji nego što ste ikada prije bili. Važna stvar koju trebate znati je da svjesni um preuzima drugačiju ulogu kada ste u hipnozi, a to je da igra ulogu zaštitnika ulaza koji vas štiti. Kada primite sugestiju u hipnozi, vi je čujete jasno i glasno.

Upravo ovdje leži ključ uspjeha ili neuspjeha hipnoze. Kada čujete tu sugestiju svojim svjesnim umom, morate napraviti jednu od četiri odluke o njoj. Koju odluku ćete donijeti određuje hoće li toj sugestiji biti dopušteno da uđe u podsvjesni um ili će biti odbijena. Ako dobije dopuštenje osjetit ćete promjenu, a ako je odbijena, do promjene neće doći.

 

Koje su to četiri mentalna stava koja dopuštaju ili odbijaju promjenu?

Mentalni stav br. 1: „Sviđa mi se ova sugestija i znam da će biti uspješna i povoljna za mene!” – jedini stav s kojim će hipnoterapija biti uspješna

Mentalni stav br. 2: „ Ne znam; zvuči pomalo neugodno za mene. Jednostavno mi ne odgovara.“

Mentalni stav br. 3: „ Neutralan sam. Nije me briga jesam li je shvatio ili nisam.“

Mentalni stav br. 4: „ Sviđa mi se ova sugestija. Nadam se da će uspjeti!“ – riječ nadati se je sinonim riječi pokušati, a pokušati znači automatski neuspjeh.

Jedini mentalni stav koji će dovesti do toga da sugestija bude prihvaćena je prvi mentalni stav-„Sviđa mi se ova sugestija i znam da će biti uspješna i povoljna za mene!” Bilo koji drugi će uzrokovati odbijanje sugestije i promjene neće biti.

 Hipnoza je stanje na koje vi potpuno samovoljno pristajete. Vi morate dopustiti da se stvari dogode. Možete ih zaustaviti i najmanjom mišlju ako to  želite. Jedina stvar koja sprječava osobu da uđe u divno stanje fizičke relaksacije i mentalne budnosti odnosno u hipnotičko stanje je strah ili zabluda o tome što je hipnoza uistinu.

 

Kako nam hipnoza može pomoći u svakodnevnom životu?

 Vaša podsvijest mora imati jasne upute da bi vas odvela kamo želite. Kada vidi da je vaš smjer jasan, doći ćete mnogo brže do odredišta. Kroz hipnozu omogućite vašoj podsvijesti red i dopustite da vas vodi.  Ne morate joj govoriti kako da stigne tamo, jer ona zna najbolji način. Ne dopustite da mišljenja drugih ljudi utječu na vas. Najbolje bi bilo da ne otkrivate svoje namjere drugima, jer time potičete reakcije u njima koje se temelje na njihovim preprekama. Vaša podsvijest čut će prepreke koje će drugi izraziti i one će postati vaše prepreke.

Bez obzira kakav bio vaš program u podsvijesti vi ga možete promijeniti i zapamtite da podsvijest reagira samo na najnovije informacije i to su vrata za vaš uspjeh sa SAMOHIPNOZOM i HIPNOZOM.

 

Kolika ja uspješnost hipnoze u postizanju željenih ciljeva?

 Vaša će vam podsvijest pomoći da postignete sve što želite. Na vama je da naučite surađivati s njom kroz samohipnozu i hipnozu te iskoristite njezinu moć. Budite svjesni istine da prije nego što postane vidljivo sve se stvara u nevidljivom – u podsvijesti.

 Dakle, hipnoza ovisi o vama. Ja znam točno što trebam reći svojim klijentima, a ako prihvate te sugestije, osjetit će željenu promjenu, a ako ih odbiju, do promjene neće doći. Zbog toga je moja uspješnost uvijek potpuna. Hoće li i vaša biti potpuna? Ako prihvatite sugestiju s ispravnim mentalnim stavom, da vam se sviđa i da znate da će uspjeti, onda ćete uistinu uspjeti u potpunosti. Ako budete imali pogrešan stav nećete uspjeti. Do vas je.

 Vaše prirodno pravo je da ostvarite svoje želje. Ostvarite svoje ciljeve i postignite uspjeh na bilo kojem području vašeg života. Hipnoza je način kako to postići.

 

 

HIPNOZA – PUT DO VAŠEG CILJA I USPJEHA

 

Pogledajte razgovor na Alter TV, studeni 2013. Danijela Lovinčić govori o hipnozi, hipnoterapiji i samohipnozi.