HIPNOZA – PUT DO VAŠEG CILJA I USPJEHA

The Newton Institute

ŽIVOT IZMEĐU ŽIVOTA (ŽIŽ) hipnoterapija za duhovnu regresiju po metodi dr. Michaela Newtona

LIFE BETWEEN LIVES (LBL) hypnotherapy for spiritual regresion by Dr. Michael Newton

Hipnoterapija Život između života (ŽIŽ) omogućuje pristupanje sjećanjima duše nastalima tijekom života u duhovnom svijetu. Pružajući duhovne uvide osobama pomaže da spoznaju svrhu svog osobnog postojanja, bolje razumiju svoj život i događaje u njemu te donose konstruktivne odluke, a rezultat je zadovoljstvo vlastitim odabirima i životom.  ŽIŽ mogu iskusiti sve psihički zdrave i stabilne osobe koje su prošle proces pripreme. Ni jedan svjetonazor ni vjersko uvjerenje nisu prepreka za iskustvo ove vrste hipnoterapije.

 

Što je hipnoterapija Život između života (ŽIŽ)?

Život između života (ŽIŽ) je hipnoterapija za duhovnu regresiju koja omogućuje pristupanje sjećanjima duše nastalima tijekom života u duhovnom svijetu.

Osmišljena je s ciljem ponovnog povezivanja sa svojim duhovnim unutarnjim bićem – sebstvom i, na taj način, upoznavanja i razumijevanja svog besmrtnog identiteta. U dubokom hipnotičkom stanju – stanju potpune fizičke i psihičke opuštenosti, a istovremeno i potpune svjesnosti o svemu što se događa, uz vodstvo hipnoterapeuta certificiranog za ŽIŽ, osoba dobiva pristup podsvjesnome i višim razinama svijesti. Tijekom ovog oblika hipnoterapije klijenti mogu pronaći vlastite odgovore na neka od vječnih pitanja: tko sam, zašto sam ovdje i odakle dolazim…

Potpunija percepcija sebe kao zbroja iskustava svih prošlih života, odnosa s osobnim duhovnim vodičem i drugim dušama, pruža širu sliku svoga mjesta na svijetu, razumijevanje svoga razvojnoga puta i, u konačnici, oživljavanjem toga osjećaja besmrtnosti, umanjuje ili posve uklanja strah od fizičke smrti te donosi olakšanje.

ŽIŽ hipnoterapija pruža duhovne uvide u nas same i pomaže da shvatimo svrhu svog osobnog postojanja te na taj način postanemo bolje osobe za sebe i za druge ljude.

Povijest hipnoterapije Život između života (ŽIŽ)

U kontekstu hipnoterapije Život između života nezaobilazno je ime dr. Michaela Newtona (1931. – 2016.). Kao i brojna druga otkrića i ono vezano uz hipnoterapiju Život između života dogodilo se sasvim slučajno 1968. Tijekom hipnoterapije usmjerene rješavanju problema s depresijom, klijentica s kojom je dr. Newton radio, spontano je skliznula u duhovni svijet i počela opisivati njemu dotada nepoznato područje. Taj je slučaj označio početak Newtonova interesa za proučavanje duhovnoga svijeta i sjećanja iz razdoblja prije rođenja. S ciljem da sakupi što više saznanja o svijetu u kojemu se slučajno našao i razvije metodologiju za novi oblik hipnoterapije, nastavio je raditi s klijentima. Rezultate rada objavio je 26 godina kasnije u knjizi „Putovanje duša“ (1994.) u kojoj je objedinio duhovna sjećanja klijenata s kojima je radio. Zanimljivo je da su bez obzira na svoje sociološke i kulturološke pozadine, Newtonovi klijenti, u dubokom hipnotičkom stanju, opisivali slične postaje u duhovnom svijetu. Prepričavali su susrete s duhovnim vodičem i grupom duša, govorili o odabiru tijela i roditelja, opisivali osjećaj bezuvjetne ljubavi i mirnoće. Knjiga je uskoro postala bestseler,  a Newton traženi sugovornik o temama života u duhovnom svijetu. Nešto kasnije objavljuje jednako poznata djela „Sudbina duša“ (2002.) i „Sjećanja na život poslije života“ (2009.) – sabrana iskustva grupe hipnoterapeuta za ŽIŽ. Tijekom više od tri desetljeća prakse Newton je arhivirao ispovijesti 7000 svojih klijenata. Rad koji je započeo 1968. nastavio se djelovanjem organizacije The Newton Institute (TNI). The Newton Institute, utemeljen 1992., danas u svijetu ima više od 300 certificiranih hipnoterapeuta koji korištenjem Newtonove metodologije djeluju u više od 40 država diljem svijeta. Broj osoba koje su iskusile hipnoterapiju ŽIŽ i svojim iskustvima pridonijele radu TNI-ja premašuje 30000. Kao glavni cilj svoga djelovanja TNI navodi pomaganje ljudima u prevladavanju osobnih „drama“ svakodnevog života u fizičkoj egzistenciji i pronalaženje svog unutarnjeg mira samootkrivenjem. TNI uči da je glavna svrha duše koja je došla na Zemlju donijeti ljubav, suosjećanje i razumijevanje svima koje susretne tijekom života.

Kako izgleda priprema za hipnoterapiju Život između života (ŽIŽ)?

Zbog dubokog hipnotičkog stanja koje zahtjeva hipnoterapija ŽIŽ preporučljiv je postepen pristup. Svaki se klijent za hipnoterapiju ŽIŽ priprema s nekoliko prethodnih hipnoterapija. Njihov je cilj provjera dubine hipnotičkog stanja osobe i, ako je ono pliće, osoba redovito vježba ulazak u samohipnozu i na taj način postiže sve dublje i dublje hipnotičko stanje kao pripremu za hipnoterapiju ŽIŽ. Budući da sam proces hipnoterapije ŽIŽ traje tri do četiri sata, osim dubokog hipnotičkog stanja, potrebna je i dobra hipnotička kondicija kako bi se tijekom cijelog procesa moglo razgovarati s hipnoterapeutom i prenositi opise događaja iz duhovnog svijeta vidljive unutarnjim, mentalnim očima, a prenesene usmeno. Za one koji nisu naviknuti na taj način rada, to ponekad može biti iscrpljujuće, zbunjujuće i zahtjevno.  Osnovna je ideja pripreme osigurati da osoba u proces uđe opuštena, da poznaje osjećaj hipnotičkog stanja i da joj je ono prirodno kako bi se u terapiji moglo baviti duhovnim svijetom, svime što osobu zanima i kako bi bio postignut maksimalan rezultat.

Osoba koja nije pripremljena razmišlja o tome je li uopće u hipnotičkom stanju ili nije i usmjerava pažnju na „tehnički“ dio procesa što nije cilj ovakvog tipa rada.

Priprema za ŽIŽ obuhvaća i regresiju u prošle živote. Tijekom regresivne hipnoterapije klijent se vraća u jedan do nekoliko prošlih života – onih koji su važni i koji omogućuju razumijevanje za njegovo trenutno stanje u sadašnjem životu.

Važno je da se klijent dobro snalazi u regresiji u prošle živote kako bi to s lakoćom prošao u ŽIŽ-u, jer je smrt u prethodnom životu ujedno i početna stanica za ŽIŽ.

Kako izgleda postupak hipnoterapije Život između života (ŽIŽ)?

Kreće se s hipnotičkom indukcijom – uvođenjem u hipnotičko stanje, opuštanjem i ugodnom vizualizacijom prirode. Važno je naglasiti da nije nužno da osoba ima snažnu sposobnost vizualizacije. Neke osobe pred unutarnjim, mentalnim očima imaju 3D film, a neke dobivaju odgovore drugim osjetilima, odnosno unutarnjim sluhom, dodirom, njuhom i okusom.  Nerijetki su doživljaji sinestezije, primjerice osjećaja boje spojenog s mirisom ili zvukom. Kada govorimo o osjetilima za primanje informacija važno je napomenuti da se radi o unutarnjem vidu, sluhu, njuhu, okusu i opipu koji nemaju veze s fizičkim osjetilnim organima. Za uspjeh hipnoterapije ŽIŽ nije važno kojim osjetilom klijent prima informaciju, već je važno da je dobije. Po postizanju dubokog hipnotičkog stanja klijenti se postepeno vraćaju u sve dalju prošlost, od djetinjstva, boravka u maternici, do ulaska u prošli život i trenutka smrti u posljednjem prošlom životu koji služi kao ulaz u duhovni svijet života između života.

U velikom broju slučajeva, ali ne uvijek, prvi je susret za klijente, susret s duhovnim vodičem. Znaju se dogoditi i susreti sa srodnom dušom. Tijekom ŽIŽ-a klijenti se često susreću i s Vijećem staraca odnosno Vijećem mudraca, skupom naprednih bića s kojima pregledavaju važne životne izbore i, unatoč mogućem očekivanju osude, dobivaju razumijevanje i suosjećanje. Jedna od postaja je i susret s grupom duša. Smještaj u te grupe određen je razinom razvoja duše. Duše iz istih grupa su duše na sličnoj razini svijesti koje su blisko povezane tijekom dugog vremenskog razdoblja.  Neki klijenti obiđu i postaju za izbor novoga tijela gdje duše biraju ono tijelo koje im pruža priliku za najviše učenja. Postoje i druge duhovne postaje osim ovih navedenih i onih koje su detaljno opisane u Newtonovim knjigama, a povećava se i broj novootkrivenih duhovnih postaja. Otkrića do kojih dolaze hipnoterapeuti koji se bave ŽIŽ-om redovito se objavljuju na službenoj internetskoj stranici organizacije The Newton Institute. Putovanje u duhovnom svijetu odvija se prema potrebi duše i duhovnog rasta osobe, a ne prema željama i htijenjima svjesnog uma osobe.  Tijekom ŽIŽ-a klijenti obično obiđu između jedne i tri duhovne postaje koje su za njih od najvećeg značaja.

 

Koja je razlika između ŽIŽ-a i regresije u prošle živote?

Glavna razlika između ŽIŽ-a i regresije u prošli život jest u širini i sveobuhvatnosti spoznaje. U regresiji u prošli život istražujemo samo jedan život, odnosno jednu osobnost duše koja je besmrtna pa je osobnosti mnogo. Regresija u prošle živote funkcionira kao samostalna hipnoterapija i često se koristi kako bi se adresirao neki konkretni problem u trenutnoj životnoj situaciji i pronašao njegov uzrok. Regresija u prošle živote pruža priliku za istraživanje dogovora i uvide u veze s drugim dušama te je dobro polazište za bolje razumijevanje sebe i svog ponašanja u sadašnjem životu. U ŽIŽ-u se radi o boravku u duhovnom svijetu gdje osoba može vidjeti kakav je njen napredak na višoj, duhovnoj razini kada ima pregled i informacije iz više prošlih života. U tom slučaju prošli život služi samo kao prolaz do duhovnog svijeta. Prema metodi koju je razvio dr. Newton, smrt u prošlom životu samo je polazište od kojeg se kreće u duhovni svijet. Zbog toga je regresija u prošle živote sastavni i nužni dio priprema za ŽIŽ koji sva ta iskustva spaja i donosi cjeloviti uvid u esenciju duše.

Kakav je osjećaj tijekom hipnoterapije Život između života (ŽIŽ)?

Tijekom cijelog procesa, kao i tijekom klasične hipnoterapije, osoba ima kontrolu i potpunu svjesnost o svemu što se događa i u unutarnjem osobnom svijetu i u vanjskom fizičkom svijetu te na taj način  ima istovremeno usmjerenu pažnju na dvije točke odnosno na dvije stvarnosti.  Dvostruku, istovremenu usmjerenost na dva područja moguće je postići samo u hipnotičkom stanju i to nije moguće u budnom stanju.

Hipnoterapeut je facilitator procesa i pomaže klijentu da što lakše savlada postupak, snađe se u duhovnom svijetu i prikupi što je moguće više informacija koje će mu pomoći u razumijevanju duhovnog aspekta njegova bića, ali, isto tako, i spoznati svrhu i razloge događanja u svakodnevnom životu.

Neki klijenti se brže, spretnije i slobodnije kreću duhovnim svijetom, a nekima je potrebno više usmjeravanja i podrške hipnoterapeuta. Spretnost i snalaženje u duhovnom svijetu razlikuje se od osobe do osobe.

Iako se čitajući knjige dr. Newtona može steći dojam da se hipnoterapija ŽIŽ odvija brzo i jednostavno, u stvarnosti to može biti drugačije te osoba treba biti spremna i na mogućnost sporog dobivanja informacija iz duhovnog svijeta, a ponekad i na nedobivanje željene informacije ako duhovni svijet smatra da još nije spremna za tu informaciju.  U knjigama su informacije, za čije prikupljanje je trebalo tri do četiri sata ispitivanja osobe u hipnotičkom stanju, ispisane sažeto.

Klijenti koji su iskusili hipnoterapiju ŽIŽ duhovni svijet opisuju kao mjesto mira, ugode i odgovora. Svima je zajedničko da duhovni svijet, kojim su imali prilike kročiti, opisuju posve stvarnim, poput bilo kojega drugog fizičkog iskustva.

Rješavanje traumi iz prošlosti ovog života ili prošlog života radi se u zasebnim i odvojenim hipnoterapijama i NIJE sastavni dio hipnoterapije ŽIŽ.

Neki su klijenti iznenađeni jer na svjesnoj razini nisu imali dojam veličine duhovnog svijeta. Mnogi koji su prošli ŽIŽ doživljavaju olakšanje jer shvaćaju da se na njih budno pazi. Imaju osjećaj podrške koju znaju izgubiti u fizičkom životu. Svima je zajedničko shvaćanje da su oni sebi najveći kritičari i da ih duhovni svijet ne doživljava na taj način te da imaju stalnu podršku duhovnog svijeta, čak i kada im se čini da su ih svi napustili.

Može li svatko iskusiti hipnoterapiju Život između života (ŽIŽ)?

Ovu vrstu hipnoterapije mogu iskusiti sve psihički zdrave i stabilne osobe koje su prošle proces pripreme i uvježbale postizanje dubokog hipnotičkog stanja te koje se s lakoćom snalaze u hipnoterapiji regresije u prošli život.

Nekim je klijentima za to dovoljno nekoliko tjedana, a nekima su potrebni mjeseci za pripremu i stjecanje spremnosti za ŽIŽ.  Na to uvelike utječu i trenutne okolnosti života osobe i njezino psihofizičko stanje. Svim osobama koje se nalaze u stresnim okolnostima kao što su gubitak voljene osobe, bolest ili su u nekoj drugoj teškoj životnoj situaciji preporuča se da ostave malo više vremena za pripremu za ŽIŽ kako bi prebrodile stanje prvotnog šoka i grča. U stanju grča ne može se raditi ŽIŽ. Pripremne hipnoterapije im u tome pomažu.

Osim sposobnosti postizanja dubokog hipnotičkog stanja i trenutnog psihofizičkog stanja na transpersonalni pogled s druge strane utječe i razina do koje se osoba može suočiti s istinom o svojemu pravom „ja“.

Zbog složenosti i zahtjevnosti ovog oblika hipnoterapije te zbog potrebne psihičke zrelosti kako bi se shvatile poruke iz duhovnog svijeta postoji dobno ograničenje i ŽIŽ-u mogu pristupiti samo osobe starije od 25 godina.

Jesu li vjerska uvjerenja prepreka uspješnoj hipnoterapiji Život između života (ŽIŽ)?

Ni jedan svjetonazor ni vjersko uvjerenje nisu prepreka. Svi otvoreni, znatiželjni i spremni propitati i preispitati svoje svjetonazore i uvjerenja mogu doći na hipnoterapiju ŽIŽ.  Bitna je otvorenost za nove spoznaje i suradnja s hipnoterapeutom. Navedeno potvrđuje i praksa u kojoj su uspješnu hipnoterapiju ŽIŽ iskusile osobe različitih vjerskih pripadnosti, kao i ateisti.

Svi koji ne vjeruju u prošle živote i u ovako opisan koncept duhovnog svijeta sve doživljeno tijekom hipnoterapije ŽIŽ mogu smatrati pričom njihove podsvijesti koja im na slikoviti način pomaže da promijene kut gledanja svojih poteškoća i na taj si način olakšaju svakodnevnicu. Problem nisu okolnosti u kojima se osoba nalazi, već način na koji osoba doživljava okolnosti. Nije potrebno vjerovati u prošle živote i duhovni svijet između života da bi se uspješno prošla hipnoterapija ŽIŽ.

Zašto se ljudi odlučuju za hipnoterapiju Život između života (ŽIŽ)?

 • zbog želje za dubljim razumijevanjem sebe i okolnosti vlastitog života
 • zbog interesa za upoznavanjem vlastitog duhovnog porijekla i dobivanjem podrške iz duhovnog svijeta
 • zbog otkrivanja svrhe svog sadašnjeg života
 • zbog potrebe da si objasne i razriješe određene životne okolnosti koje im se ne sviđaju
 • zbog poboljšanja odnosa s drugim ljudima
 • iz znatiželje

Mogu li se dogoditi nekakva neugodna iskustva tijekom hipnoterapije Život između života (ŽIŽ)?

Može biti emocionalno intenzivnih ili iznenađujućih iskustava, ali u duhovnom svijetu nema loših iskustava. Klijenti znaju biti zabrinuti očekujući kritiku od duhovnog vodiča i Vijeća mudraca, ali taj osjećaj uskoro nestaje i biva zamijenjen razumijevanjem i podrškom.

 

Koje su dobrobiti hipnoterapije Život između života (ŽIŽ)?

Najveća je dobrobit dobivanje šire slike svijeta, života i njegova smisla, te spoznavanje svoga mjesta u toj široj slici. Kada se osobi proširi percepcija osjeća olakšanje. Više ne shvaća svoje probleme tako ozbiljno jer uviđa da postoje brojne mogućnosti. Dobiva i osjećaj vlastite odgovornosti i spoznaje da je njeno trenutno stanje posljedica njenih odabira. Često se iscjeljuju problematični odnosi jer, čak i ako je neki odnos u fizičkoj dimenziji narušen, u duhovnom to svijetu nije. Nakon posjeta duhovnom svijetu osobama se uzdrma obrazac ponašanja kojim okrivljuju druge za okolnosti svog života i počinje proces spoznaje vlastite moći i odgovornosti za svoje stanje. Kod nekih to ide brže, a kod nekih sporije.  Kada spoznamo da smo sami izabrali svoju životnu putanju, shvaćamo da je posrijedi bila najbolja odluka.  Pozitivan je efekt i promjena odnosa prema smrti – nekome se strah od smrti umanjuje, a nekome posve izgubi.  Pregled koji se dobiva u hipnoterapiji ŽIŽ je onaj pregled i uvid koji ljudi dobivaju tijekom iskustva „tik do smrti“. Osobe tijekom ŽIŽ-a dobivaju jasan uvid u prioritete svog života bez da dožive spomenuto iskustvo.

 

 

Kome je hipnoterapija Život između života (ŽIŽ) preporučljiva?

 • svima koji promišljaju o životu
 • svima koji imaju interes za duhovnost
 • osobama koje nisu posve sigurne u putanju svog života
 • osobama koje žele dobiti širu sliku svog mjesta u svijetu
 • onima koji imaju nerazriješene odnose u životu i/ili uočavaju ponavljajući, destruktivni obrazac ponašanja u životu

Hipnoterapija ŽIŽ nije brzopotezni lijek za ljude s problemima. Ipak, obnovljena svijest o pravoj prirodi, spoznaja o prošlim životima i besmrtni život u duhovnom svijetu mogu stvoriti čvrste temelje za konvencionalnu terapiju. S druge strane, jedna duhovna hipnoterapija ŽIŽ može napraviti čuda za mentalno zdravog klijenta, kada prepozna svoju unutarnju cjelovitost i svrhu postojanja.

Kakva su iskustva klijenata nakon hipnoterapije Život između života (ŽIŽ)?

Iskustva klijenata – link

 

Knjige dr. Michaela Newtona

Putovanje duša, 2008., Škorpion
Putovanje duša, 2008., Škorpion
Sudbina duša, 2008., Škorpion
Sudbina duša, 2008., Škorpion
Sjećanja na život poslije života, 2010., Škorpion
Sjećanja na život poslije života, 2010., Škorpion

 

HIPNOZA – PUT DO VAŠEG CILJA I USPJEHA