Hipnoterapija je korištenje hipnoze u terapeutske svrhe odnosno za pozitivan razvoj osobe.
Sam tijek hipnoterapije je takav, da hipnoterapeut hipnotičkom indukcijom koja se sastoji od niza uputa, sugestija i radnji, vodi klijenta  na potpuno prirodan, ugodan način u opušteno stanje  slično trenutku prije nego što se utone u san, odnosno u hipnotički trans.
Hipnoterapeut izaziva (inducira) hipnotičko stanje (hipnotički trans) polako navodeći klijenta na to da se opusti i izgubi interes za izvanjske događaje.
U hipnotičkom stanju osoba postaje izrazito prijemčiva na određene unutarnje i izvanjske podražaje. U stanju je usmjeriti svoju pažnju na jedan vrlo uski aspekt stvarnosti i zanemariti sve ostalo.
U tom stanju hipnoterapeut daje klijentu ciljane sugestije za postizanje cilja koji je klijent odredio prije početka hipnoterapije.
Pristanak i motiviranost pacijenta na terapiju hipnozom te spremnost na suradnju za vrijeme rada u hipnotičkom transu su nužno potrebni preduvjeti  prije provedbe hipnoterapije.  Hipnoza je stanje na koje klijent potpuno samovoljno pristaje. Klijent prihvaća ili ne prihvaća sugestiju i time sam određuje uspješnost hipnoterapije.
Odnos između hipnoterapeuta i klijenta uključuje suradnju, a ne dominaciju. Klijent nije pod kontrolom ili u vlasti hipnoterapeuta, i ne može ga se navesti da učini nešto protiv svoje volje. U stvari klijent surađuje s hipnoterapeutom tako što postaje posebno prijemčiv na njegove sugestije. Oni zajedno pokušavaju riješiti neki problem ili naučiti više o tome kako funkcionira klijentov um. Svatko se može bez problema oduprijeti hipnozi tako da jednostavno odbije hipnoterapeutove sugestije.

Negativne i nefunkcionalne programe u našem podsvjesnom umu, koji posljedično pokreću i takve procese, mijenjamo hipnozom. Važno je napomenuti da se hipnotičko stanje poboljšava vježbanjem samohipnoze odnosno čestim ulascima u hipnotičko stanje. To znači da ako osoba nema dobro hipnotičko stanje prilikom prvog dolaska hipnoterapeutu, to ništa ne znači, jer se s više dolazaka ili vježbanjem samohipnoze to stanje poboljšava i može postati odlično. Hipnotičko stanje je NAUČIVO stanje.
Kada sugestija dođe u podsvijest postaje akcija. Do tada je samo obična riječ.

 

 

HIPNOZA – PUT DO VAŠEG CILJA I USPJEHA

Pogledajte razgovor na Alter TV, studeni 2013. Danijela Lovinčić govori o hipnozi, hipnoterapiji i samohipnozi.